ClickCease

Au mai ramas

0
0
ZILE
0
0
ORE
0
0
MINUTE
0
0
SECUNDE

pana la campania

Tineri, parinti si ATV-uri


  30.03.2017

Stim ca dumneavoastra, ca parinte, aveti in vedere intotdeauna sanatatea si siguranta copilului dvs. ATV-urile nu sunt jucarii. Din utilizarea necorespunzatoare a ATV-ului pot rezulta vatamari grave. Siguranta copilului dvs. tine de a avea o abordare "Siguranta inainte de toate"  in orice moment al conducerii ATV-ului.

Primul pas in aceasta abordare este de a determina daca copilul dumneavoastra este pregatit sa conduca un ATV. Parinti, tineri si ATV-uri va poate ajuta in luarea acestei decizii importante. In plus fata de informatiile furnizate in aceasta brosura, este important sa cititi cu atentie si sa urmati instructiunile si avertizarile din manualul proprietarului de ATV.

ATV-urile se manipuleaza diferit fata de alte vehicule, cum ar fi motocicletele si autoturismele. Este importanta instruirea adecvata si practica. ATV RiderCourseSM este un program de training de o jumatate de zi, disponibil la nivel national. Daca ati achizitionat un ATV nou, puteti fi eligibil pentru instruire gratuita. Dupa ce training-ul este finalizat, puteti fi, de asemenea, eligibil pentru a primi un bonus. Pentru a afla daca sunteti eligibil pentru training gratuit si pentru a va inscrie la cursuri contactati ATV Enrollment Express. Pentru a va inscrie la cel mai apropiat RiderCourse ATV vizitati www.atvsafety.org si faceti clic pe "Inscriere Online" sau apelati 800.887.2887. Cei care nu sunt eligibili pentru un training gratuit pot participa la curs la tarife rezonabile. Va recomandam sa profitati de programul de training gratuit, precum si sa efectuati exercitiile din aceasta brosura.

Asigurati-va ca ATV-ul este recomandat pentru grupa de varsta corespunzatoare cu cea a copilului dvs. Nu permiteti tinerilor sa conduca un ATV care este mai mare decat cele recomandate pentru grupa lor varsta. Amintiti-va ca pilotii sub 16 de ani trebuie sa fie supravegheati de un adult. Daca aveti un copil care este aproape gata sa conduca un ATV exista cateva considerente speciale pe care ar trebui sa avem in vedere. Cu toate ca un copil poate fi recomandat de varsta sa conduca pe un anumit tip de ATV, nu toti tinerii au puterea, competenta sau hotararea necesare pentru a opera un ATV. Ar trebui sa supravegheati tanarul ori de cate ori acesta conduce ATV-ul si ar trebui sa permiteti folosirea in continuare numai in cazul in care tanarul are capacitatea si maturitatea necesare de a opera ATV-ul in conditii de siguranta.

Nu permiteti copilul dvs. sa conduca un ATV pentru doua persoane. Daca permiteti tanarului dvs. sa fie un pasager pe un vehicul de doua persoane, operat de un adult responsabil familiarizat cu conducerea vehiculului respectiv, copilul trebuie sa poata ajunge la manere si la scarite, din pozitia asezat din scaunul pasagerului si sa poarte un echipament de protectie complet. Respectati INTOTDEAUNA varsta minima specificata de producator pe etichetele de avertizare de pe ATV.

Linii generale

Prima decizie importanta pe care trebuie sa o luati este daca copilul dvs. este pregatit sa conduca un ATV. Respectati intotdeauna varsta minima recomandata de producator mentionata pe eticheta ATV-ului. Marimea, puterea, coordonarea, perceptia vizuala, maturitatea emotionala, precum si capacitatea de a analiza si a lua decizii bune sunt la fel de importante. Nu exista nicio cale sigura de a prezice daca copilul dvs. va putea conduce un ATV in conditii de siguranta. Cu toate acestea, urmatoarele indicatii va pot ajuta sa determinati gradul de pregatire al copilului dvs pentru a conduce un ATV. Amintiti-va, doar parintii pot decide daca un tanar are capacitatea si calitatile de a opera in conditii de siguranta un ATV.

Dezvoltarea fizica

Statura si abilitatile fizice sunt considerente importante. Pentru a a stabili daca un tanar are statura potrivita pentru un ATV, puneti-l se stea in picioare pe scarite cu mainile pe ghidon. In timp ce tanarul mentine aceasta pozitie, verificati ca exista cel putin 8 cm spatiu intre intre scaun si "turul pantalonilor". Un conducator are nevoie de acest spatiu pentru echilibru si confort in timpul condusului si permite sa isi miste corpul inainte, inapoi si dintr-o parte in alta. De asemenea, asigurati-va ca copilul dvs. poate ajunge si opera usor toate comenzile. De exemplu: poate intoarce ghidonul complet de la la dreapta la stanga? Poate sa utilizeze usor pedala de frana si maneta de viteze? Poate sa actioneze pedala de acceleratie si franele? Daca nu, acesta nu va putea sa isi mentina echilibrul si ca controleze ATV-ul, deci nu este pregatit fizic pentru a conduce acest ATV.  Abilitatile fizice trebuie luate in considerare pentru conducerea unui ATV. In general vorbind, copilul dvs. ar trebui sa fie bun la mersul pe bicicleta inainte sa primeasca un ATV. Poate copilul dvs sa aprecieze corect distantele si vitezele in timp ce merge pe bicicleta si are reflexe bune? Orice persoana care nu are o buna coordonare, echilibru si agilitate nu este pregatita sa conduca un ATV.

Dezvoltarea social / emotionala

Cum un tanar se comporta intr-un cadru social poate fi un semn de dezvoltare sociala / emotionala. Un tanar trebuie sa stie si sa inteleaga regulile. Anumite norme sunt necesare pentru functionarea in conditii de siguranta a oricarui vehicul. Tinerii trebuie sa fie dispusi sa urmeze regulile. Un bun exemplu este un tanar care se supune regulilor stabilite de catre parinti. Un tanar care nu respecta normele nu este gata pentru un ATV. Un indicator ca tinerii sunt gata de o plimbare cu ATV-ul este atunci cand arata o atitudine inclinata spre siguranta si sunt constienti de pericolul unei vatamari rezultate din operarea neglijenta a ATV-ului. Daca tanarul este de obicei neglijent sau este adesea implicat in accidente in timp ce utilizeaza bicicleta sau skateboard-ul, nu este pregatit sa conduca un ATV.

Rationamentul si capacitatea de a lua decizii

Tinerii trebuie sa inteleaga ce poate rezulta din operarea necorespunzatoare a ATV-ului. Ei trebuie sa inteleaga ca actiunile nesigure pot duce la vatamari. Un exemplu in acest sens este cunoasterea necesitatii de a se uita in ambele sensuri inainte de a traversa o strada. Capacitatea de a lua decizii bune este legata de capacitatea de a rationa. Cand i se prezinta o problema, tanarul ar trebui sa poata veni cu un raspuns de bun simt. Intrebati-va copilul care sunt cauzele accidentelor si leziunilor. Tanarul trebuie sa fie in masura sa spuna care sunt cauzele accidentelor si modul de evitare a acestora. In general, un tanar ar trebui sa inteleaga ca poate fi ranit ca urmare a unei alegeri proaste. Copilul dvs. ar trebui sa inteleaga ca este periculos sa imite cascadoriile extreme pe care le vede la TV la conducatorii experimentati si in jocurile video.

Perceptiile vizuale si dezvoltarea motorize

Perceptia vizuala si dezvoltarea motorize se refera la cat de bine vede un tanar si coordonarea privirii cu alte miscari fizice. In alte cuvinte, isi poate tanarul coordona privirea cu miscarile necesare ale mainilor, picoarelor sau a corpului? Este important ca tanarul sa aiba mai multe abilitati vizuale. Capacitatea de a vedea in parti in timp ce se uita drept in fata se numeste vizibilitate periferica sau laterala. Puteti determina daca un tanar are vedere periferica punandu-l sa se uite direct inainte in timp ce dvs. mutati obiecte intr-o parte. Tanarul ar trebui sa poata vedea obiectele in interiorul unui unghi de 90 de grade in lateral in timp ce se uita drept inainte. Gradului de constientizare si de siguranta se imbunatateste cu o buna vizibilitate laterala. Posibilitatea de a estima distanta este o alta abilitate vizuala utila atunci cand se conduce un ATV. Este copilul dvs. capabil sa spuna care este distanta dintre doua obiecte sau care este mai aproape? Conducerea unui ATV presupune ca pilotul poate estima corect distantele si actiona in concordanta. Fiind bun la jocuri video, sau capabil de a lovi o minge de baseball, de exemplu, sunt  semne ca coordonarea miscarilor unui tanar este destul de buna. Pe scurt, trebuie luati in considerare mai multe lucruri inainte de a decide sa permiteti copilului dvs. sa conduca un ATV. Nu exista o formula exacta care sa va ajute sa luati aceasta decizie. Lista de verificare a gradului de pregatire va poate ajuta. Daca nu sunteti capabil de a verifica cele mai multe afirmatii, probabil copilul Dvs. nu este gata sa conduca un ATV.

Pasii pentru un condus sigur si responsabil

Odata ce ati stabilit ca copilul dvs poate conduce un ATV, este timpul sa va pregatiti pentru a a fi un bun profesor si supraveghetor.

Pasul 1: informati-va despre ATV-uri - tehnici pentru un condus sigur si corespunzator

Trebuie sa invatati cat mai mult posibil despre ATV-uri, in general, si in special despre ATV-ul copilului dvs. Trebuie sa fiti calificat pentru a-l instrui si a-l supraveghea pe copilul dvs. Acest lucru inseamna ca veti avea nevoie sa cunoasteti caracteristicile ATV-ului si tehnicile bune de condus. Cea mai buna sursa de informatii este manualul proprietarului furnizat impreuna cu ATV-ul. Cititi manualul proprietarului inainte de a incepe sa instruiti tanarul despre siguranta pe ATV. Acordati o atentie speciala etichetelelor de  avertizare de pe ATV. Pentru o instruire "hands-on" luati in considerare urmarea unui ATV RiderCourse.

Pasul 2: invatati-va copilul tehnici de condus in conditii de siguranta

Invatarea unui tanar despre siguranta pe ATV este un proces pas cu pas. Acesta incepe cu normele de siguranta si continua cu procedurile efective de condus. Intrucat tinerii invata in mod diferit, va tine de dvs. sa stabiliti ritmul in care copilul dvs. va progresa. La un moment dat veti putea decide ca el nu este pregatit sa conduca un ATV.

Pasul 3: evitarea situatiilor periculoase printr-o supraveghere atenta

INTOTDEAUNA supravegheati-va copilul indeaproape. Acest lucru este necesar chiar daca tanarul a invatat si stapaneste regulile si aptitudini de condus in conditii de siguranta. Tinerii obosesc cu usurinta si devin neatenti. Ei nu vad intotdeauna tot ceea ce este important in jurul lor. Supravegherea dvs. si indicatiile bune sunt importante.

PARTEA II

PROCEDURI SI PRACTICI INAINTEA CONDUSULUI

Echipament de protectie si imbracaminte

Condusul unui ATV presupune ca copilul dvs. sa poarte un echipament de protectie adecvat. Conducatorii de ATV-uri trebuie sa poarte intotdeauna casca, protectie pentru ochi, manusi, pantaloni lungi, o bluza cu maneci lungi sau jacheta, precum si cizme peste glezna. Orice echipament mai putin decat cel mentionat nu este adecvat. Nu lasati NICIODATA pe nimeni sa mearga pe un ATV fara o casca in conformitate cu normele departamentului de transport al tarii. Asigurati-va ca aceasta este masura portivita. Ar trebui sa fie stransa dar confortabila. Trebuie sa fie fixate in mod corespunzator. Echipamentul de protectie este necesar pe orice vreme, chiar si atunci cand este cald. Pe vreme rece tanarul trebuie sa poarte mai multe haine. Unii conducatori poarta si centuri pentru rinichi si protectii pentru piept si spate pentru protectie suplimentara. Solicitati tanarului sa poarte echipamentul de protectie ori de cate ori conduce un ATV. Acest lucru va sublinia importanta echipamentului si va contribui la dezvoltarea unui stil de condus sigur si in conditii de siguranta.

Coborarea si urcarea

Pentru a va urca corect pe ATV, verificati mai intai ca frana de mana este trasa. Urcarea se face din lateral, se pune piciorul stang pe scarita (in cazul in care urcarea se face pe stanga). Aveti grija sa calcati pe schimbator (in cazul in care vehiculul este echipat cu unul). Treceti celalalt picior peste scaun si sprijiniti-l in cealalta scarita. Piciarele trebuie pozitionate pe mijlocul scaritelor. Acest lucru permite utilizarea corecta a schimbatorului si franei de pe spate. Odata urcat, tanarul trebuie sa ia pozitia corecta de condus. Procedura de coborare este inversa urcarii. Cu frana de mana trasa, piciorul este trecut peste scaun si pus pe pamant. Celalalt picior este apoi ridicat din scarita.

Stapanirea comenzilor

O pozitie corecta in timpul condusului ii permite tanarului sa opereze comenzile. O pozitie corecta pentru un condus in linie dreapta include:

  • capul si ochii in sus, privirea drept inainte.

  • umerii relaxat, spatele drept.

  • coturile indoite, usor in afara si departe de trunchi.

  • mainile pe ghidon.

  • genunchiul inspre interior

  • picioarele pe scarite, degetele de la picioare indreptate inainte.

Comenzile de mana si de picior sunt importante pentru un condus in conditii de siguranta. Ambele maini ar trebui sa fie pastrate pe ghidon si ambele picioare pe scarite. Ridicarea unei maini sau a unui picior poate reduce capacitatea conducatorului de a controla ATV-ul. Ridicarea unui picior din scarita poate face ca piciorul sau gamba sa intre in contract cu roata din spate. ATV-urile depind de conducator; pentru a spori capacitatile de performanta ale ATV-ului, un conducator trebuie sa isi schimbe pozitia centrului de greutate. Acest lucru este valabil in special in manevre, cum ar fi intoarcerea, manevrarea ATV-ului pe dealuri si conducerea pe terenuri si drumuri accidentate. Copilul dvs. ar trebui sa poata sa opereze comenzile pe timpul acestor manevre. Acum este un moment bun pentru a va asigura ca copilul dvs. ajunge la toate comenzile din pozitii diferite ale corpului. Puneti-l sa urce pe ATV si sa miste ghidonul complet de la dreapta la stanga. Vedeti daca acest lucru poate fi facut cu usurinta. In continuare, puneti-l sa se miste in fata si in spate pe scaunul ATV-ului. Mentionati ca aceasta miscare este importanta. Miscarea corpului si schimbarea centrului de greutate ajuta la controlul ATV-ului, motiv pentru care nu trebuie niciodata lasati pasageri pe ATV-urile de o persoana.

Vizitati categoria Atv-uri pentru copii

 

© 2022 atvrom.ro Toate drepturile rezervate