KTM X-BOW R '22
Descriere
Tehnologie SUPER SPORTS CAR pentru secolul 21!
Revolutionar. Radical. Sub forma versiunii de productie a lui X-BOW, producatorul austriac prezenta, in 2008, reinterpretarea sa de masina super sport. Impreuna cu specialistii italieni de la Dallara, expertii Wethje si partenerul Audi, KTM a produs in doar 18 luni una dintre cele mai atractive si performante masini super sport din timpurile noastre. Stylingul extraordinar a fost realizat de Gerald Kiska si echipa de la Kiska Design, rezultand o masina moderna emblematica. Sloganul "Ready to Race" se aplica si lui X-BOW, nu numai motocicletelor KTM.
La nivel de motorizare, veti gasi o cutie manuala cu 6 viteze de la Audi, testata in productia de serie, dar tunata special pentru KTM X-BOW R. Diferentialul limitat Drexler vine standard pentru a garanta propulsie optima la fiecare viraj. Motorul atinge cuplul maxim la 420 Nm la o viteza de doar 3200 rpm. Puterea maxima livrata este de 300 CP.
Cadrul spate din aluminiu reprezinta elementul de suport central pentru ansamblul motor/cutie de viteze. A fost posibila coborarea intregii unitati cu 19 milimetri. In consecinta, centrul de gravitatie deja jos a fost coborat cu inca 15 milimetri, rezultand forte de acceleratie laterale mai mari si chiar viteze mai inalte in curbe.
Cooler performant. Radiatoarele de dimensiuni generoase nu necesita modificari pentru utilizarea in curse.
Pachetul Performance Pack 1 a fost special dezvoltat pentru KTM X-BOW.
Sistemul de evacuare sport este usor de asamblat si coordoneaza tonul vehiculul adaugand un aspect spectaculos.
In termeni de sasiu, KTM X-BOW R dispune de monococa creata complet din fibra de carbon compozita, o tehnologie rezervata pana acum exclusiv vehiculelor de curse. La nivel de suspensii, sunt disponibile optiuni de setting pentru axul fata si spate. Suspensie WP ajustabila. Test driver-ul profesionist, Loris Bicocchi a fost implicat in dezvoltarea amortizoarelor pentru KTM X-BOW chiar de la inceputuri. Expertiza si experienta acumulata pentru setup-ul lui X-BOW sunt perceptibile la varianta R de la prima plimbare.
Toate bucsele sunt fabricate din poliuretan in loc de cauciuc, reducand considerabil frictiunea. Raspuns mai precis si manevrabilitate imbunatatita.
Anvelope Michelin Pilot Sport 3. Inovatorul compus "Green Power" asigura aderenta excelenta chiar si pe suprafete umede, facilitand consum redus si kilometraj ridicat. Aceasta tehnologie si proprietatile ei extraordinare s-au dovedit merituoase la cel mai ridicat nivel insumand douasprezece victorii succesive in cadrul cursei de anduranta 24 ore Le Mans.
Set de roti cu 5 suruburi. Rotile din aluminiu garanteaza o impresie sportiva. Setul cuprinde jante frontale 2x R17 si jante spate 2x R18.
Aerodinamica si caroserie. Fluxul de aer este optim in difuzorul spate, contribuind la o distributie excelenta a presiunii multumita designului asimetric. Genereaza o mare parte din forta aerodinamica. La o privire sub caroserie, veti descoperi un ansamblu din 3 piese, complet plat, gandit pentru racing si derivat din lumea vehiculelor de curse. Orificiile de aerisire mari nu permit doar o ventilatie perfecta, ci contribuie in acelasi timp la un aspect atractiv al caroseriei pe spate. Fenderele din material sintetic au fost concepute pentru aerodinamica.
Siguranta. In eventualitatea unei rostogoliri, protectia este asigurata de barele din aluminiu integrate in monococa, suportand incarcaturi de pana la 2.5 ori greutatea vehiculului. Pachetul este completat de centuri de siguranta in 4 puncte de la Schroth pentru sofer si pasager.
Franele Brembo sunt capabile sa ofere putere de stopare superioara pentru a contracara puterea de rulare extrema. KTM X-BOW R are nevoie de doar 32.9 metri pentru a frana de la 100 km/h la 0.
Placute de frana touring - asigura performanta constanta la franare in traficul orasului, pe drumuri de tara sau de munte, la orice temperatura, in timp ce protejeaza discurile. De asemenea, reduc zgomotul la franare. Coeficient de frictiune mediu.
Ergonomie si confort. Volan multifunctional, controlat cu infrarosu, detasabil si ajustabil in inaltime si adancime. Scaunele scoica de la partenerul exclusiv al KTM, Recaro, formeaza baza ergonomica pentru o aventura palpitanta la bordul lui KTM X-BOW R.
Caracteristici tehnice:
- motor TFSI 2 litri, 1984 cc, 16 valve, DOHC, 300 cai putere
- cutie manuala cu 6 viteze
- consum 8.3 l/100 km
- emisii CO2: 189 g/kmm, EURO 6
- inaltime centru de gravitatie: 380 mm
- anvelope fata/spate: 205/40 R17 / 255/35 R18
- greutate (fara combustibil): 790 kg
- distributie statica a greutatii (fata/spate) - 37:63
- rezervor de capacitate 40 litri
- forta aerodinamica la 200 km/ora - 193 kg
- forta aerodinamica la 100 km/ora - 48 kg
- decelerare 100-0 km/ora - 32.9 m
- dimensiuni 3738 x 1915 x 1202 mm
- acceleratie laterala >1.5 g (anvelope de strada)
- acceleratie 0-100 KM/H - 3.9 s
- viteza maxima - 231 km/h
- ampatament - 2430 mm.
Disponibil rate/leasing.
Istoria KTM
Povestea KTM începe în 1934, cu mult înainte ca ideea de motociclete de înaltă performanță și mașini super sport să fie măcar conceptualizată. Inginerul austriac Hans Trunkenpolz a deschis un atelier de reparații auto în Mattighofen. Trei ani mai târziu, atelierul lui Trunkenpolz vindea motociclete DKW, iar anul următor a adăugat automobile Opel în oferta companiei. Atelierul a devenit cunoscut sub numele de Kraftfahrzeug Trunkenpolz Mattighofen: Kraftfahrzeug (cuvântul german pentru vehicul cu motor), Trunkenpolz (după fondatorul său Hans Trunkenpolz) și Mattighofen (locația atelierului). Aceasta a fost originea mărcii KTM.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, KTM a supraviețuit prin lucrări de reparație a motoarelor diesel, în timp ce soția lui Trunkenpolz administra afacerea. În 1951, Trunkenpolz a construit primul său prototip de motocicletă, R100. R100 folosea componente interne, cu excepția motoarelor Rotax furnizate de Fitchel & Sachs. În 1953 a început producția modelului R100, cu o echipă de 20 de angajați (inclusiv Johann Trunkenpolz). Echipa producea 3 motociclete pe zi. În același an, omul de afaceri Ernst Kronreif a devenit investitor major și KTM a fost redenumită Kronreif & Trunkenpolz Mattighofen. În următorii doi ani, au fost introduse trei noi produse: R125 Tourist în 1954 și Grand Tourist și scuterul Mirabell în 1955.
KTM a debutat oficial în curse în 1954, câștigând primul lor titlu în campionatul național austriac de 125cc. În 1956, au participat la International Six Days Trials (cel mai vechi eveniment de motociclete off-road sancționat de FIM), unde Egon Dornauer a câștigat o medalie de aur pe o motocicletă KTM. În 1957, KTM a lansat prima lor motocicletă sportivă, Trophy 125cc, numită în onoarea victoriei lor din campionatul austriac de acum trei ani. Tot în acel an, KTM a lansat primul lor moped – Mecky – urmat de Ponny I în 1960, Ponny II în 1962 și Comet în 1963. În timp ce Mecky și Ponny au devenit opțiuni de transport urban de încredere, Comet a devenit un favorit pentru cursele off-road. KTM a câștigat primul lor titlu FIM Motocross GP în 1974, cu motocrosistul rus Guennady Moisseev câștigând clasa de 250cc pe un KTM 250. Această victorie a fost prima din peste 260 de titluri mondiale pe care KTM le-ar obține în următorii 40 de ani.
Până în 1971, KTM și-a extins forța de muncă la 400 de angajați și oferea 42 de modele diferite. De asemenea, produceau motociclete dedicate exclusiv curselor pentru industrie. În anii 1970 și 1980, KTM a început să producă radiatoare pentru producători auto europeni, o afacere care a contribuit semnificativ la veniturile lor. În 1978, KTM și-a fondat subsidiara din SUA, KTM North America, cu sediul în Lorain, Ohio. Înapoi în Austria, compania a fost rebranduită ca KTM Motor-Fahrzeugbau KG în 1980, și până în 1981 avea 700 de angajați. În acel an, veniturile lor au atins 750 milioane de dolari, iar afacerile internaționale reprezentau 76% din acești bani.
În 1992, portofoliul de produse pe care KTM l-a dezvoltat în anii '70 și '80 a fost împărțit în patru entități: bicicletele erau produse de KTM Fahrrad GmbH, radiatoarele auto de KTM Kühler GmbH, uneltele de KTM Werkzeugbau GmbH, iar divizia de motociclete, nucleul succeselor timpurii ale KTM, a fost redenumită KTM Sportmotorcycle GmbH.
În 1995, KTM a achiziționat Husaberg AB din Suedia, iar în 2013 a achiziționat un alt concurent suedez, Husqvarna. Până în 2015, KTM a devenit cel mai mare producător de motociclete din Europa, cu venituri de peste 1 miliard de euro, și a reintegrat trei dintre cele patru divizii introduse după scindarea din 1992.
KTM deține în prezent 96 de titluri mondiale în MXGP, MX1 și MX2 din 1974 și 114 titluri în categoriile E1, E2, E3 și Super Enduro din 1990. Compania a obținut 260 de titluri mondiale și trei campionate consecutive în AMA Supercross între 2015 și 2017. KTM a debutat în Raliul Dakar în 1994 și a dominat între 2001 și 2018. KTM a participat, de asemenea, la Atlas Rally și Rallye du Maroc, deținând 37 de titluri mondiale în raliuri cross-country și fiind câștigători de 15 ori ai Campionatului Mondial FIM Cross-Country Rallies.
În 2003, KTM a intrat în cursele de șosea, concurând în clasele de 125cc și 250cc. KTM a câștigat campionatul constructorilor Grand Prix din 2005, titlurile de producător Moto3 în 2012, 2014 și 2016, și titlul mondial Moto3 în 2016. KTM concurează, de asemenea, în clasele MotoGP și Moto2 și a participat în Campionatele Internaționale Germane de Superbike între 2009 și 2011. În 2008, KTM a introdus X-Bow, un hypercar ultraușor, destinat utilizării atât pe stradă, cât și pe circuit. X-Bow a câștigat clasa supersports a Campionatului Britanic GT din 2009, clasa GT4 în 2011 și un campionat GTS în seria GT World Challenge sancționată de USAC în 2016.
KTM se specializează în motociclete de înaltă performanță pentru utilizare pe stradă, off-road și pe circuit. Linia lor de motociclete off-road este împărțită în patru categorii: Motocross, Cross-Country, Enduro și Free Ride. Motocicletele Motocross includ seriile SX de 105, 126, 150 și 250cc (50, 65 și 85cc pentru tineri) și KTM SX-F. Modelele Cross-Country includ motociclete cu doi timpi de 150, 250 și 300cc și versiuni cu patru timpi de 250, 350 și 450cc. Linia Enduro EXC include motociclete cu patru timpi de 250, 350, 450 și 510cc, iar Enduro R are un motor de 690cc. Seria Free Ride include Freeride 250R și motocicletele electrice Freeride E-SX, E-XC și versiunea de stradă E-SM (disponibile pe piața europeană).
Linia de motociclete de stradă a KTM își are originea în Duke 620 din 1994. Aceste motociclete se încadrează în șase categorii: Supermoto (690 SMC R, 625 SMC, 560 SMR), Adventure Tourers (1090 Adventure și 2190 Super Adventure), Sports Tourer (1290 Superduke GT), Naked Bikes (versiuni decupate, standard ale Duke și Superduke), Supersport (RC 390, RC16 de curse) și Superbike-ul recent întrerupt, care includea motocicleta de curse/stradă omologată 1190 RC8.