Cum sa folosesti eficient troliul pentru ATV
Cand esti pe traseu pentru a munci sau pentru te plimba cu ATV-ul sau vehiculul side-by-side din dotare, pot interveni diverse situatii dificile. De exemplu, te poti vedea nevoit sa escaladezi niste stanci sau te poti trezi impotmolit in noroi adanc. Acestea sunt situatii din care cu greu poti iesi pe cont propriu. In schimb, daca ATV-ul tau este echipat cu un troliu, nu ai de ce sa iti faci griji! Este deosebit de important sa stii cum sa folosesti corect acest accesoriu pentru ATV, pentru a preveni orice incidente. In continuare, iti prezentam cateva aspecte de care sa tii cont la utilizarea troliului.
1. Manusi de lucru. Este bine sa ai la indemana o pereche de manusi groase, deoarece unele cabluri de troliu sunt fabricate din otel si pot cauza rani in palme.
2. Chinga. Daca trebuie sa folosesti un copac pentru a te ajuta la redresare, utilizeaza o chinga speciala. In nici un caz nu trebuie sa infasori cablul troliului in jurul copacului. Chinga ar trebui sa aiba cel putin 3 inch latime si la fiecare capat, orificiile prin care sa treci carligul troliului.
3. Ochetul. Daca ai un ochet, foloseste-l pentru a-l agata de orificiile chingii si apoi agata carligul troliului de acesta.
4. Scripete. Scripetele din kitul troliului poate servi pentru a dubla puterea de tractiune, desi scade viteza. Scripetele poate fi atasat chingii prin intermediul ochetului.
5. Nu suprasolicita troliul! Opereaza troliul pe perioade scurte, la intervale mici de timp. Daca vei trage un timp prea indelungat fara a lasa troliul sa “respire”, acesta se poate supraincalzi.
6. Ai grija la baterie! Este important ca bateria sa fie incarcata. Troliul consuma mult si, dupa ce vei scoate vehiculul de la ananghie, nu este de dorit sa ramai cu bateria goala.
7. Indreapta vehiculul spre punctul de ancorare. Este preferabil ca vehiculul sa fie indreptat spre punctul principal de ancorare in timp ce operezi troliul. Acest lucru poate sa nu fie realizabil la inceput, dar straduieste-te sa faci asta inainte sa tragi intreaga greutate a vehiculului prea departe. Daca tragi dintr-o parte sau paralel cu toba troliului, acest lucru poate determina ruperea cablului ori acesta poate sa se incurce si sa duca la distrugerea tobei.
8. Traseaza o cale – Daca ramai impotmolit in noroi, incearca sa eliberezi pe cat posibil rotile si sa pui bete sau pietre pe fagasul rotilor. Astfel vei evita sa suprasoliciti troliul.
9. Nu tine cablul in mana, niciodata! Nu tine cablul troliului in mana in vreme ce se infasoara pe bobina sau in timp ce operezi troliul. Dupa cum am mentionat, cablul de otel poate sa iti raneasca mainile, iar daca se rupe, situatia poate deveni si mai grava.
10. Ai grija la degete! Nu e recomandat sa te prinzi de carligul troliului. Poti folosi in schimb chinga pentru carlig, evitand ca degetele sa iti fie trase in dispozitivul de ghidare.
Te-ar putea interesa si:
Motocicletele din populara serie Z vor fi reprezentate in 2025 doar prin cateva culori pastrate din sezonul actual, restul fiind complet noi. Mentinand nuanta anului curent, puternica motocicleta Hypernaked Z H2 SE este disponibila in combinatia g...
Citeste mai mult