Sfaturi de la specialistii CFMOTO pentru motociclistii incepatori

Sfaturi de la specialistii CFMOTO pentru motociclistii incepatori

13.12.2023

CFMOTO, renumitul producator de vehicule off-road si on-road, iti sare in ajutor cu sfaturi pretioase pentru invatarea conducerii motocicletei. 
Inainte de a te inscrie la cursuri, specialistii companiei iti ofera cateva recomandari esentiale care te vor ajuta sa incepi cu siguranta si incredere. Este important sa stii ca stapanirea elementelor de baza si consolidarea increderii in propriile abilitati sunt cruciale si se dezvolta treptat, pentru a-ti asigura o experienta atat palpitanta, cat si sigura.

 

SCOALA DE SOFERI AUTORIZATA

 

Pentru a obtine permisul de conducere pentru motocicleta in Romania, trebuie indeplinite urmatoarele cerinte legale:

  • Varsta minima: 16 ani pentru categoriile AM (moped) si A1 (motociclete cu cilindree de pana la 125 cm³). Pentru A2 (motociclete cu putere de pana la 35kW), varsta minima este de 18 ani. Daca vizezi categoria A (motociclete fara limitare de putere), trebuie sa ai minim 24 de ani sau 20 de ani, dar cu 2 ani de experienta in A2.
  • Scoala de soferi autorizata: Participarea la un curs de formare teoretica si practica intr-o scoala autorizata este obligatorie. Durata cursului depinde de categoria aleasa.
  • Examenul Teoretic: Dupa ce termini partea teoretica, esti asteptat sa promovezi un examen teoretic (testul grila) organizat de autoritatile competente.
  • Examenul Practic: Proba practica pe poligon (manevre specifice). Uneori, trebuie sustinuta si o proba de circulatie pe drumuri publice.
  • Aptitudini Medicale si Psihologice: Trebuie sa treci un control medical si, daca e cazul, un examen psihologic pentru a-ti demonstra aptitudinile pentru conducerea motocicletei.
  • Documente necesare: La inscrierea pentru examen, vei avea nevoie de un dosar cu acte ce include, de obicei, certificatul de nastere, un act de identitate, dovada absolvirii cursului si avizul medical.
  • Taxe: Sunt taxe de platit pentru cursuri, examene si eliberarea permisului de conducere.

 

 INCEARCA UN LUCRU NOU

 

Regulile pentru conducerea unei motociclete sunt similare cu cele ale unui autoturism, insa tehnica de condus este total diferita. Inainte de a purcede la drum, alege spatii deloc sau putin populate si pregateste-te  mental pentru interactiunea cu alte vehicule si cu pietonii. 
Nu te grabi sa intri pe autostrada de la inceput!
Pentru a invata sa conduci o motocicleta, cel mai bine este sa imparti procesul in trei etape:

  • Echilibrarea si manevrarea
  • Familiarizarea si utilizarea comenzilor
  • Navigarea in trafic

Sfatul nostru? Iesi din zona de confort, este posibil sa fie necesar sa te adaptezi. Iesi din casa in zilele cu vant, pentru a-l simti direct pe piele. Increderea nu apare instantaneu, iar cel mai bun mod de a o dezvolta este sa stabilesti obiective mici, dar provocatoare.

 Mai multe sfaturi legislative si generalitati sunt disponibile pe pagina de legislatie.

 

CONDU DEFENSIV!


Chiar daca esti tentat sa conduci cu viteza si crezi ca poti controla totul pe sosea, nu uita ca nu esti la Grand Pix! Conducerea defensiva devine cruciala de indata ce urci in saua unei motociclete pentru ca vehiculul tau pe doua roti este mult mai mic comparativ cu un autoturism, iar echipamentul de protectie si abilititatile de conducere sunt scuturi impotriva pericolelor.
Trebuie sa fii extrem de atent in trafic! Asadar, nu te apropia prea mult de vehiculul din fata, evita sa te strecori imprudent printre masini si nu accelera brusc, decat daca este abosolut necesar sa eviti o situatie periculoasa.
Pe de alta parte, nu conduce cu timiditate si nu te aventura atunci cand esti nervos sau anxios. Aceste stari pot afecta capacitatea de a lua decizii. Pe motor, trebuie sa actionezi intotdeauna decisiv, avand siguranta ca principala preocupare.

 

Temperaturi mici in timpul condusului


Desigur, temperatura din exterior poate fi placuta, insa poate scadea rapid cu 20 de grade sau mai mult atunci cand esti pe motocicleta la viteze mari, datorita vantului. Vei simti frigul mult mai repede decat crezi, asa ca asigura-te ca te imbraci si te pregatesti corespunzator. Mare atentie la echipamente! Asigura-te ca echipamentul pe care il folosesti este calitativ si pe marimea potrivita. 
Investeste in echipamente de protectie!
Dupa ce ajungi sa stapanesti regulile de conducere, vei descoperi ca motocicleta nu este doar o modalitate extraordinara de a explora si de a simti libertatea drumului, ci si o oportunitate de a te confrunta si depasi propriile temeri, transformand fiecare calatorie intr-o experienta unica, plina de bucurie si incredere.

 


Regulile pentru conducerea unei motociclete sunt similare cu cele ale unui autoturism, insa tehnica de condus este total diferita.

Te-ar putea interesa si:

RED BULL KTM FACTORY RACING - Chase Sexton, pe podium la Seattle

Riderul RED BULL KTM FACTORY RACING, Chase Sexton, a obtinut locul 2 in clasa 450SX la Seattle!A 11-a runda din Campionatul AMA Supercross 2024 s-a incheiat pe 24 martie cu succes pentru riderul in portocaliu. Sexton a fost rapid in conditii tehnic...

Citeste mai mult