10 sfaturi practice la pilotarea ATV-ului pe timp de iarna

10 sfaturi practice la pilotarea ATV-ului pe timp de iarna

21.11.2022

Noroi, zapada, frig. Acestea ar fi unele dintre conditiile cu care ne confruntam in off road pe timp de iarna. ATV-urile sunt concepute sa faca fata tuturor situatiilor mentionate. Insa si riderii trebuie sa fie pregatiti. Dincolo de a castiga lupta cu gerul, pilotarea unui ATV inseamna si luarea unor masuri obligatorii pentru o buna experienta in sezonul rece.

Intelegerea modului cum frigul afecteaza vehiculul este un must. La fel si a sti sa operezi ATV-ul pe teren plin de noroi, zapada si la temperaturi reduse. Mentenanta, bunul simt si niste echipamente off road potrivite sunt principalele cerinte pentru ca ridingul cu ATV-ul pe timp de iarna sa fie sigur si distractiv.

Vestea imbucuratoare este ca va puteti adapta si gasi chiar si mai multe motive si modalitati pentru a face din off-roading o aventura completa pe tot parcursul anului. Iata 10 sfaturi utile pentru riderii de ATV-uri care doresc sa extinda distractia in lunile de iarna:

  • Evitati sa va plimbati solo

Regula numarul #1 este sa nu iesiti singur in off road pe timp de iarna. Mai multe persoane vor fi prezente pe trasee in anotimpul mai popular de off-roading, vara, decat in mijlocul iernii. Zilele sunt mai scurte si noptile mai lungi. In cazul in care intervin probleme mecanice la ATV, reparatiile pot dura mai mult sau e posibil sa nu poata deloc fi facute pe traseu. In plus, s-ar putea sa nu aveti acces la ajutor decat la mare distanta, iar expunerea la temperaturile extreme poate escalada intr-o situatie foarte periculoasa. Alaturi de un grup, pilotarea este pe departe mai sigura si mai placuta.

  • Echipamente de protectie

    #2, cel mai bun mod de a „bate” frigul este sa porti mai multe straturi de imbracaminte protectoare. In general, sistemul in trei straturi este optim. Orice echipamente de protectie ATV au rolul lor si contribuie impreuna pentru a va pastra uscat si cald. Incepeti cu un strat de baza, cum ar fi un tricou tehnic, adaugati un strat care retine caldura corpului pentru a va proteja de frig, cum ar fi o bluza off road, apoi o geaca.
  • Date despre traseu

#3, daca snowmobilingul este popular in zona, intrebati autoritatile legat de utilizatea ATV-ului. Respectati limitele de viteza si retineti ca snowmobilele sunt mai rapide. Tineti cont de imprejurimi, in special in colturile oarbe si in liniile drepte lungi. O regula de eticheta a traseului este sa cedati loc snowmobilelor cand va intalniti.

  • Nu parasiti traseul

#4, este mai sigur sa ramaneti pe traseul cunoscut. Exista chiar si mai multe motive pentru a ramane pe traseele desemnate pe timp de iarna. Pe pamant acoperit de zapada, nu poti sti mereu ce se ascunde dedesubtul suprafetei pe care rulati. Ganditi-va la bolovani ascunsi, la copaci cazuti si goluri in care va puteti prabusi.

  • Fara gheata!

#5, pilotati vehiculul ATV doar pe un lac inghetat care are macar 15 cm de gheata solida.
ATV-urile sunt moduri de transport fiabile si populare pentru pescarii pe gheata. Va puteti alatura distractiei — amintiti-va doar regula de baza pentru grosimea ghetii, mai ales cu greutatea adaugata a unui ATV sau unul langa altul.

  • Folositi o treapta joasa

#6, la navigarea pe teren plin de zapada este indicat sa folositi o viteza redusa. Treapta joasa ii da ATV-ului abilitatea sa se miste cu putere la viteze mai mici. Cuplul adaugat ofera mai multa putere pentru a se rostogoli prin gramezile de zapada gramada pentru a iesi din noroiul gros si pamantul lipicios.

  • Solicitati ajutor

#7, un telefon mobil complet incarcat nu trebuie sa va lipseasca. Iarna, temperaturile scazute afecteaza bateria telefonului. Un incarcator suplimentar ar fi o idee inspirata. Utilizarea camerei pentru video-uri si poze pot goli bateria rapid. In schimb, puteti utiliza o camera pentru a imortaliza momente perfecte pe traseu si peisajele magice.

  • Baterie incarcata

#8, inainte de a pleca pe traseu, asigurati-va ca bateria este complet incarcata. Bateria poate cadea victima temperaturilor reduse si se poate descarca repede. Daca practicati vanatoarea si ajungeti la o cabana, scoateti bateria si depozitati-o inautru cat timp vanati.

  • Unelte

#9, configurati un kit de unelte pentru conditiile in care urmeaza sa pilotati. Ar trebui sa aveti mereu o cutie mica echipata cu parti si unelte pentru reparatii rapide. Doua sugestii pentru riding pe timp de iarna: luati o lopata pliabila pentru a sapat intr-un banc de zapada sau intr-un sant noroios si placutele portabile de tractiune pentru situatiile in care ramaneti blocat pe gheata.

  • Troliul nu trebuie sa fie inghetat

#10, cablul troliului nu trebuie sa aiba gheata. Un troliu electric este o investitie isteata pentru orice ATV. Adaugarea unui strat de ulei va va ajuta sa il mentineti in functiune.

Accesorii de iarna pentru ATV
5 accessorii recomandate pentru vehiculele 4x4 de teren pe timp de iarna:

  • Lanturi de anvelope pentru ATV
  • Incalzitor bloc motor
  • Mansete de ghidon
  • Parbriz ATV
  • Kit remorcare.

Gama de echipamente off road este disponibila si pe ATVRom Timisoara

Te-ar putea interesa si:

Husqvarna Motorcycles rafineaza gama Naked pentru sezonul 2024

Complet noi pentru sezonul 2024, gamele Vitpilen si Svartpilen sunt simple si moderne, imbratisand mostenirea suedeza si peste un secol de inovatie. Puterea rafinata, componentele de greutate usoara, dinamica sportiva si calitatea exceptionala de con...

Citeste mai mult