Legislatie Ski-Jet

SKI-JET

 

 Generalitati

 

Desi, fireste, skijet-urile nu au nici o legatura cu drumurile publice, fiind vehicule cu propulsie pentru deplasare pe apa, deci ambarcatiuni, utilizarea acestora este supusa unor reglementari, atat cu privire la procedurile de inregistrare, cat si cu privire la permisul de navigare.

 

Ce tip de permis este necesar conducerii unui skijet?


In vederea utilizarii unui skijet pe apa, este necesara obtinerea unui permis, indiferent ca se va conduce pe mare, rauri sau lacuri. Permisul este cel general pentru navigarea unei ambarcatiuni cu motor. Legislatia este foarte clara in acest sens, anume Ordinul nr. 534/2007, enumerand conditiile legale pentru manevrarea ambarcatiunilor de agrement:


- ambaractiunile de agrement sunt acele ambarcatiuni propulsate cu motor sau vele, ale carui corp are lungimea intre 2,5 m si 24 m, care nu transporta marfuri si sunt utilizate exclusiv in scopuri sportive/recreative.
- numai skijet-urile sub 2,5 m pot fi conduse fara permis, indiferent de puterea motorului pe ape interne sau maritime;
- exista o singura exceptie permisa (dar fictiva in prezent): puterea motorului sa fie maxim 3,68 kW, ca lungimea sa fie mai mare de 2,5 m.
Pentru a conduce o astfel de ambarcațiune de agrement este nevoie de un Certificat Internațional de Conducător de Ambarcațiune de Agrement cu motor, Clasa C sau Clasa D, în funcție de zona în care vreți să conduceți. Astfel, Clasa C permite conducerea pana pe mare, la o distanta maxima de 6 mile marine fata de coasta, in timp ce Clasa D da dreptul conducerii pe cai navigabile interioare.
Examenul pentru obtinerea certificatului se sustine sub autoritatea Autoritatii Navale Romane, la scolile nautice acreditate.

 

Inregistrarea skijet-urilor

 

Ca si in cazul inmatricularilor/inregistrarilor auto-moto, este nevoie de inregistrarea unui skijet achizitionat, iar in locul Registrului Auto Roman si ulterior Directiei de Inmatriculari, in situatia aceasta competenta apartine Autoritatii Navale Romane si Capitaniei teritoriale. Deoarece nu in toate judetele exista Capitanii, pe site-ul ANR exista datele de contact ale acestora: https://portal.rna.ro/căpitănii/contact-capitanii

 

Ca procedura, in general, ca si in cazul inmatricularilor auto-moto, exista o serie de firme specializate, care se pot ocupa contra cost de calvarul birocratic obisnuit unor activitati de acest gen, dar pentru cine doreste sa ia pe cont propriu, iata documentele si pasii de urmat:


  • - documente: factura de achizitie, certificat de conformitate, certificat de origine, factura de provenienta si documentele vamale de import, dovada luarii in evidenta la directia de impozite si taxe locale, plus o cerere adresata capitaniei pentru inregistrare;
    - dupa depunerea documentelor, va fi desemnat un inspector de teren, care va verifica documentatia, ski-jetul si conformitatea datelor cu realitatea;
    - in termen de 5 pana la 14 zile, capitania va emite certificatul de inregistrare.