ClickCease

Au mai ramas

0
0
ZILE
0
0
ORE
0
0
MINUTE
0
0
SECUNDE

pana la campania

Gas Gas se afla oficial in faliment! Si totusi, cine va prelua compania?


Gas Gas se afla oficial in faliment! Si totusi, cine va prelua compania?
  22.05.2015

Este oficial, constructorul spaniol de motociclete off-road Gas Gas se afla oficial in faliment, incapabil de a-si plati datoriile cifrate la aproximativ 30 de milioane de euro.

In urma cu doua zile, Yariv Gilat, presedintele companiei catalane Gas Gas Motos a anuntat ca au fost depuse in instanta documentele necesare procedurii de insolventa, in conditiile in care incercarile de continuare a productiei (incetate in luna februarie din cauza problemelor grave financiare) au esuat si eforturile de atragere de fonduri pentru salvarea Gas Gas nu au avut sorti de izbanda.

La inceputul anului, un an aniversar pentru compania Gas Gas care urma sa-si sarbatoreasca trei decenii de existenta, conducerea a decis sistarea productiei pe fondul unor uriase datorii cauzate, se spunea, in principal recesiunii care a lovit Europa in ultimii ani.

Gas Gas a dominat categoric piata de motociclete trial, dar a construit modele foarte apreciate de enduro si cross, inca din anii 80, lansand chiar modele de quad-uri dupa 2000. Motocicletele din diferitele clase, quad-urile, segmentul de piese si accesorii after-market, toate acestea s-au bucurat de o mare popularitate, catalanii punand foarte mare pret pe calitate, dovada fiind investitiile impresionante in cercetare, proiectare si dezvoltare.
Gas Gas se afla oficial in faliment! Si totusi, cine va prelua compania? - KTM

In perioada imediat de dupa sistarea productiei, s-a zvonit ca va fi o situatie de scurta durata, autoritatile din Catalonia urmand sa sustina compania Gas Gas printr-o finantare substantiala, dar insuficienta de 24 de milioane de euro, oricum o importanta bula de aer in satisfacerea pretentiilor creditorilor din planul de restructurare. Aceasta finantare nu a mai venit si iata, constructorul de motociclete Gasgas nu a mai avut alta cale decat declararea falimentului.

Totodata, in paralel s-a sustinut ca exista entitati comerciale interesate in preluarea afacerii, din care cel mai sonor nume vehiculat a fost KTM. La momentul respectiv am analizat acest zvon si am decis pe baza informatiilor si datelor putine pe care le cunosteam ca nu prea ar avea logica preluarea Gas Gas de catre KTM. Argumentam atunci ca e putin probabil ca un concurent de piata redutabil precum KTM, care are o serie de modele fix din aceeasi clasa cu cele ale Gas Gas, multe preluate dupa alte achizitii de rasunet, Husqvarna si Husaberg, sa intentioneze sa-si canibalizeze lineup-ul prin cumpararea catalanilor. Si nici chiar exemplul preluarii de catre KTM a companiei Husqvarna de la BMW nu e identic, deoarece compania suedeza sub Motorrad nici nu vindea unitati, dar nici nu venise cu ceva nou; or in cazul catalanilor, chiar si la momentul inchiderii portilor fabricii, produceau motociclete de top.

Gas Gas se afla oficial in faliment! Si totusi, cine va prelua compania? - 2015

Si acum exista zvonuri ca ar exista potentiali cumparatori ai Gas Gas, fara a se mentiona si numele lor, chiar presedintele Gilat in comunicatul remis presei lasa sa se inteleaga ca exista interes pentru preluarea companiei din partea unor investitori.

Deocamdata, urmeaza sa aiba cuvantul justitia spaniola care se va pronunta asupra dosarului de insolventa a Gas Gas, insa esecul anterior al planurilor de restructurare si inchiderea productiei nu dau o alta varianta decat falimentul.

Intre timp, insa, nu este exclus sa ne trezim cu o preluare a vreunui investitor dispus sa plateasca datoriile si sa relanseze productia, sub un alt pavilion. Chiar daca acesta s-ar numi KTM.

Tag-uri

motocicleta gas gas, gasgas, motociclete,

© 2022 atvrom.ro Toate drepturile rezervate