Vespa obtine "o victorie istorica" in instanta si elimina "clonele" chinezesti din Italia

Vespa obtine "o victorie istorica" in instanta si elimina "clonele" chinezesti din Italia

11.04.2017

“O decizie care va intra in istorie”, asa comenta Gruppo Piaggio dupa decizia de saptamana trecuta a Tribunalului din Torino care “a declarat valabilitatea deplina a marcii tridimensionale Vespa scuter si a recunoscut caracterul creativ si valoarea artistica a formei ce caracterizeaza scuterul realizat pentru prima oara in 1946”. Povestea a inceput la salonul international de la Milano, EICMA 2013, acolo unde Garda Financiara (Guardia di Finanza) si Compagnia di Rho - Nucleo Mobile au confiscat 11 scutere expuse, apartinand a 7 expozanti diferiti, scutere ale caror forme erau imitatii Vespa.

Modele Scutere Piaggio

Asadar, Tribunalul din Torino a dat dreptate Grupului Piaggio si a decis prin sentinta respectiva sa apere continutul ridicat de proiectare care nu poate si nu trebuie sa fie obiect al plagiatului in formele sale distincte, proprietate exclusiva a grupului.

Piaggio Scuter

Piaggio a sesizat Guardia di Finanza de incalcarea dreptului exclusiv a “marcii tridimensionala”, inregistrata de grup si care protejeaza forma distinctiva a “viespii” – Vespa. Poate ca e un aspect juridic necunoscut multora, insa e un titlu ce reprezinta un element cheie al apararii liniilor unice ale scuterelor, proiectate de Corradino D’Ascanio in 1946 si este instrumentul cel mai cuprinzator pentru protejarea formei emblematice la nivel mondial.

Model Scuter Retro

Ca urmare a acestei hotarari, companiile chineze implicate, in frunte cu Taizhou Zhongneng, principalul expozant din 2013, nu vor mai putea comercializa „clone” ale Vespa in Italia. Cei de la Taizhou chiar au dat in judecata Gruppo Piaggi dupa confiscarea din 2013, incercand sa arate ca scuterul lor nu e o imitatie Vespa, insa grupul din Pontedera a sustinut ca in principal imita un anume model (Vespa LX din 2005), dar a invocat toate liniile de produse din 1948 pana in prezent.

Model Scuter Vespa LX 2005

Deocamdata, Gruppo Piaggi a obtinut o victorie „locala”, in sensul ca decizia tribunalului isi va produce efectul doar pe teritoriul Italiei, unde se interzice comercializarea tuturor modelelor plagiate produse de chinezi, insa pe baza acestei decizii, producatorul italian va urmari sa se interzica la nivel mondial, deoarece Vespa se vinde in toata lumea si reprezinta un simbol italian, fara indoiala.

Tur Scuteristi

 

Te-ar putea interesa si:

FOX RACING, aniversare de 50 de ani

Liderul global pe segmentul de imbracaminte si echipamente motocross si MTB, Fox Racing, celebreaza a 50-a aniversare platind omagiu viziunilor Honor Yesterday, Conquer Today, Invent Tomorrow. Ideea va prinde viata pe parcursul lui 2024 onorand eveni...

Citeste mai mult