BRP va trebui sa plateasca 47 milioane de dolari catre Arctic Cat si nu e singura lor problema

BRP va trebui sa plateasca 47 milioane de dolari catre Arctic Cat si nu e singura lor problema

15.06.2016
Bombardier Recreational Products Inc., acuzati de un alt producator major din industrie, Arctic Cat, de incalcarea unor drepturi de proprietate intelectuala, a fost obligat la plata unor despagubiri in valoare de 15,5 milioane de dolari. Potrivit deciziei finale a judecatorului din acest proces, suma a fost triplata, astfel ca BRP va datora suma de 46,7 milioane de dolari companiei Arctic Cat.

Arctic Cat a depus o plangere la U.S. District Court – Southern District of Florida in care sustinea ca ambarcatiunile tip skijet/PWC, promovate, comercializate si distribuite de catre compania parata BRP prin brand-ul Sea-Doo au incalcat cu buna stiinta brevete detinute de compania concurenta.

BRP va trebui sa plateasca 47 milioane de dolari catre Arctic Cat si nu e singura lor problema - skijet

Triplarea acestei sume s-a datorat faptului ca s-a luat in discutie posibilitatea platii unor redevente aferente modelelor care foloseau inventiile respective, solutia retragerii de pe piata a acestora fiind inutila, in conditiile in care BRP a vandut pana la momentul hotararii peste 150.000 de unitati.

Astfel, instanta a considerat ca prejudiciul cauzat de BRP detinatorului de brevert de inventie Arctic Cat s-ar cifra la 102,54 dolari, mai mult ca sigur ca urmare a unor expertize tehnice si comerciale, iar avand in vedere ca BRP, prin brand-ul Sea-Doo a vandut un numar de 151.790 de skijet-uri dotate cu sistemul de control al directiei in decelerare, suma exacta rezultata ar fi de 46.693.639,7 dolari, plus cheltuieli de judecata. Decizia ramane definitiva si irevocabila.

De asemenea, modelele nevandute vor fi retrase de pe piata si adaptate probabil cu alt sistem, decizia instantei americane devenind aplicabila si executabila imediat, respectiv din data de 13 iunie 2016.

Recent, BRP a dat publicitatii raportul financiar al companiei aferent primului trimestru al acestui an, iar ca sa existe o imagine a situatiei, in privinta produselor de sezon (snowmobile, skijet-uri) s-a inregistrat o crestere a veniturilor cu 15,6 milioane de dolari (canadieni) fata de trimestul I al anului trecut. Asadar, in termeni de comparatie, despagubirile datorate ar insemna de aproape cinci ori mai mult decat cresterea veniturilor raportata si asta daca aceasta crestere s-ar datora exclusiv skijet-urilor.

Numai ca adevarata problema a BRP Sea-Doo nu se rezuma la plata a aproape 50 de milioane de dolari (americani, sa subliniem) catre Arctic Cat, ci obligarea la a retrage de pe piata a tuturor modelelor de skijet-uri care utilizeaza sistemul respectiv, care in principiu ar privi majoritatea lor. Iar asta se intampla la inceputul verii, adica sezonul de maxim interes in privinta ambarcatiunilor.

 

 

O decizie si un comunicat pe acest subiect sunt asteptate in urmatoarele zile din partea BRP, care sa lamureasca situatia modelelor deja existente in comercializare.