15 reguli de aur la pilotarea unui snowmobil

15 reguli de aur la pilotarea unui snowmobil

13.02.2023

A doua sambata din februarie este oficial desemnata #SnowmobileRideDay, momentul perfect pentru a iesi in outdoor si a te distra alaturi de alti pasionati ai sportului. In 2022, BRP Inc. a creat International Snowmobile Ride Day. Compania canadiana a adus de-a lungul vremii un portofoliu impresionant de produse pentru experiente memorabile pe trasee montane inzapezite. Un alt eveniment important pe calendarul amatorilor de snowmobiling din intreaga lume este Saptamana Internationala a Sigurantei la Pilotarea de Snowmobile, desfasurata anul acesta intre 14-21 ianuarie. Ski-Doo, impreuna cu ambasadorul echipei si partenerii sai, au impartasit o serie de sfaturi si bune practici pentru a face pilotarea pe zapada mai sigura si mai placuta.

In continuare, iti prezentam 15 reguli de aur la pilotarea unui snowmobil:

1. Urmeaza un curs de siguranta la pilotare
Multe state impun un certificat pentru cei care vor sa piloteze un snowmobil. Fiecare tara are propriile sale norme pentru a reglementa folosirea unui astfel de vehicul. Un curs de siguranta la pilotare este util in special pentru riderii incepatori si te invata nu doar tehnicile de riding, ci si cum sa operezi snowmobilul in siguranta pentru a evita situatiile neplacute.

2. Verifica intotdeauna starea vremii si conditiile de traseu
Este esential sa te informezi cu privire la vreme si conditiile de pe traseu inainte de a purcede la drum. Daca traseul este inghetat, vantul bate prea tare sau se apropie o furtuna, vei dori sa planifici iesirea pentru o zi mai favorabila distractiei pe zapada. Sa cunosti prognoza meteo te mai ajuta sa alegi echipamentele potrivite.

3. Poarta echipamente de protectie adecvate

Purtand echipamente snowmobile adecvate, beneficiezi de confort si protectie la vant si temperaturi scazute. Pentru o experienta sigura si agreabila, este important sa nu suferi de frig. Evita imbracamintea din bumbac care se poate umezi si, ulterior, ingheta. Adopta, in schimb, echipamente din materiale bazate pe mixuri cu poliester pentru a tine umezeala la distanta. Este important sa ai o pereche de ochelari de protectie si sa porti o casca, preferabil una full-face, sosete tehnice, manusi waterproof si cizme snowmobile. Opteaza pentru o casca cu certificare DOTS pentru a beneficia de confort si protectie superioara pentru zona capului. Asigura-te ca riderii juniori poarta o casca pe marimea potrivita!

4. Inspecteaza snowmobilul
Un pas important consta in verificarea functionarii snowmobilului inainte de a pleca pe traseu. Poate fi util sa ai la indemana manualul utilizatorului. Urmeaza orarul de service recomandat pentru mentenanta.

5. Ia cu tine un coechipier sau alatura-te unui grup
Este mai sigur si mai distractiv sa nu pleci singur pe traseu, in special pe o ruta pe care nu ai mai parcurs-o. Daca ai un accident sau vehiculul intampina probleme, este intotdeuna bine sa ai pe cineva alaturi. Iti recomandam sa anunti familia sau un prieten legat de planurile tale de riding. In caz ca te ratacesti si telefonul mobil nu are acoperire intr-o anumita zona, ceilalti vor sti unde sa te caute.

6. Ia cu tine un kit de prim-ajutor, un kit de urgente si de reparatii
Kitul de prim-ajutor nu trebuie sa lipseasca (bandaje, banda adeziva, dezinfectant etc.). De asemenea, este important sa ai o cutie de chibrituri rezistenta la apa, lanterna, compas, harta, patura, apa potabila, gustari, briceag/cutit. Kitul de reparatii este un alt must-have (unelte, cablu de remorcare, bujii, bare levier, curea de rezerva, banda adeziva).

7. Ramai alert
Este important sa observi totul din jur pentru a vedea orice obstacol care se poate ivi in cale: pietre, copaci cazuti, garduri din sarma, gropi, zone cu apa, alte snowmobile, bancuri de zapada, animale, turisti, skiori.

8. Evita trecerile pe rauri inghetate
Este imposibil sa stii cat de gros este stratul de gheata. Gheata se poate sparge usor.

9. Nu mari viteza
Adopta o viteza moderata care sa-ti permita sa reactionezi la timp in cazul unei situatii neasteptate. Acest lucru te ajuta sa previi accidentele nedorite.

10. Nu parasi traseul
Traseele marcate sunt mai sigure. Fii responsabil!

11. Nu lasati copiii neinsotiti/nesupravegheati pe traseu
Chiar daca multe modele de snowmobile copii sunt inzestrate cu featuri de siguranta, juniorii nu trebuie lasati sa se aventure singuri pe traseele montane pline de zapada.

12. Snowmobilele nu sunt destinate copiilor sub 6 ani. Se considera ca acestia nu dispun de forta necesara pentru a manipula un vehicul.

13. Evita supraincarcarea snowmobilului
Ghidul de la producator iti indica numarul maxim de pasageri si greutatea pe care o suporta un anumit model de snowmobil. Depasirea numarului de pasageri sau o incarcatura prea mare creste sansele de accidentare.

14. Nu pilota un snowmobil sub influenta alcoolului
La fel ca sofatul, operarea unui snomwobil sub influenta alcoolului poate cauza accidente nedorite.

15. Snowmobilele nu sunt concepute sa traga sanii sau skiori.

Speram ca aceste cateva sfaturi legate de pilotarea unui snowmobil vor ajuta la o experienta mai sigura si distractiva! Pentru extra protectie, snowmobilul necesita o asigurare, preferabil in functie de nevoile fiecarui rider.


Pune in practica 15 reguli de aur la pilotarea unui snowmobil pentru a fi mereu in siguranta pe traseele montane inzapezite!

Te-ar putea interesa si:

CFMOTO DAY ADVENTURE FEST 2024: locul unde vibrezi si te vei distra nebuneste!

 14-15 IUNIE - PARCUL FAGET MIOVENI, ARGESE timpul sa dai restart distractiei si sa te pregatesti pentru a doua intalnire epica la CFMOTO DAY ADVENTURE FEST 2024! Doar imagineaza-ti... esti acolo, chiar acum! Ai lasat biroul si simti deja iar...

Citeste mai mult