Honda CB125F - editie speciala pentru scolile moto

Honda CB125F - editie speciala pentru scolile moto

27.11.2015
De regula, cele mai ingenioase si utile solutii sunt date de idei foarte simple si lesne aplicabile, caz in care se afla si noul model destinat elevilor in procesul de initiere a mersului pe motocicleta. Astfel, in partea din fata, mai exact in jurul farului fata se afla un sistem de lumini care avertizeaza vizual instructorul cu privire la orice manevra face invatacelul, sistem regasit de asemenea pe aripa spate, deasupra.

Sistemul se compune din cinci faruri in cinci culori diferite, care sunt legate la diferite componene, permitand instructorului sa stie de la distanta ceea ce face exact elevul sau. Indiferent unde se afla pozitionat instructorul, in fata sau in spate, urmareste fiecare manevra a elevului.

Astfel, apasarea franei declanseaza aprinderea luminii rosii, de exemplu. Mai departe, celelalte patru culori (portocaliu, albastru, verde, alb) sunt relationate cu ambreiajul, turatia, oprirea motorului ori alte componente. In acest fel, instructorul urmareste evolutia elevului si poate oferi sfaturi rapid, in timp real si poate preveni aparitia unei accidentari.

Daca totusi accidentul este iminent, constructorul s-a gandit la gardarea cu crashbar-uri masive de protectie, atenuand efectele impactului sau al caderii. In plus, motocicleta a fost dotata cu limitator de viteza in doua nivele, de 30 km/h sau 40 km/h, permitand ca elevul sa acumuleze cunostintele progresiv si in siguranta.

Nu avem informatii daca Honda s-a gandit si la varianta patentarii si furnizarii unui kit adaptabil oricarui model din scolile moto, dar probabil ca ar fi o idee absolut inspirata. Si desigur, daca modelul sau kit-ul ar fi disponibil si in afara Japoniei, insa probabil ca e vorba doar de o chestiune de timp.