Yamaha lanseaza un model nou 2017 YZF-R15 cu sistem cu valve variabile

Yamaha lanseaza un model nou 2017 YZF-R15 cu sistem cu valve variabile

03.04.2017

Din capul locului, modelul a fost proiectat si dezvoltat prima oara in 2008 cu piata asiatica in minte, unde a devenit rapid unul dintre cele mai populare supersportive (mini-supersport), dar si dintre toate celelalte motociclete de 150cc, datorita agilitatii si carenajului sau specific. In 2011, R15 a fost modernizat destul de substantial la versiunea V2.0, beneficiind de un nou ECU, o bascula mai lunga, anvelope mai late si upgrade-uri minore ale infatisarii.

Yamaha YZF-R15 showroom view

Actuala versiune V3.0 aduce acum o tehnologie cu actionarea variabila a supapelor, e drept, intr-o varianta mai atenuata fata de tehnologia de baza, ce utilizeaza un mecanism care comuta intre profilurile de came pentru turatii scazute rpm si turatii ridicate. VVA permite acum utilizarea unui singur arbore cu came, ceea ce face cap cilindrul mai compact si e prevazut sa mareasca raspunsul mai rapid al cuplului.

Yamaha spune ca noul R15 primeste cu 18% mai multa putere si o crestere de 4,7% a eficientei consumului de combustibil. Motorul se cunoaste: un monocilindric de 155cc, SOHC, capabil sa produca 19,3 cp la 10.000 rpm si un cuplu maxim de 14,7 Nm la 8.500 rpm. Tehnologia VVA ajuta la reglarea arderii combustibilului la diferite viteze si accelerari, obtinand si un raport de compresie mult mai satisfacator.

YZF-R15 street racing

In plus, noua 2017 Yamaha R15 obtine frane mai mari in fata si furca inversata, dar si un ambreiaj slipper-assist, plus faruri fata noi cu LED si o consola cu instrumentatie full-digital.

De ce ar investi Yamaha atata tehnologie intr-un model din zona inferioara a sportsbike-uri? Exista un singur raspuns: cifrele de vanzari. Deja in acest weekend, Yamaha se bucura de un numar record de precomenzi, in conditiile in care in Indonezia se vorbeste de o piata de aproape 6 milioane de unitati. Oricum, in primul an de vanzari, Big Blue intentioneaza vanzarea doar a 50.000 de unitati 2017 YZF-R15, care e foarte putin pentru piata asiatica, insa inseamna vanzarile intregului continent nord-american pe un an.

Te-ar putea interesa si:

GASGAS la 2024 FIM International Six Days Enduro 

Pentru al treilea an consecutiv, brandul spaniol inchiriaza noi motociclete pentru riderii care vor sa concureze la evenimentul sportiv emblematic - 6DAYS Enduro. Cei interesati vor putea pilota un model 2025 in Spania. In plus, super popularul GASGA...

Citeste mai mult