2016 Suzuki GSX-R 1000 Commemorative Edition prezentata la Indianapolis, nimic nou sub soare

2016 Suzuki GSX-R 1000 Commemorative Edition prezentata la Indianapolis, nimic nou sub soare

12.08.2015
In weekend-ul trecut la Indianapolis a fost prezentata editia speciala 2016 Suzuki GSX-R 1000 Commemorative Edition, intr-o schema de culori rosu-negru.  

2016 Suzuki GSX-R 1000 Commemorative Edition prezentata la Indianapolis, nimic nou sub soare - motocicleta

In etapa dinainte, cu ocazia Marelui Premiu al Germaniei la MotoGP, desfasurata la Sachsenring, Suzuki a sarbatorit 30 de ani de la lansarea primului GSX-R 750 prin prezentarea unei serii limitate de acest fel, in schema coloristica a modelului din 1985, adica alb-albastru.

La Indianapolis a venit randul unei versiuni in schema rosu-negru, ca omagiu pentru modelul care castiga la Yoshimura, in cadrul Suzuka 8-Hour, in 1986, an in care reusea sa se impuna si in cursa de la Daytona. Daca in privinta infatisarii modelul de serie limitata prezentat a celebrat succesele din 1986, din punct de vedere mecanic e vorba de acelasi GSX-R 1000 fabricat de Suzuki in ultimii ani. Sigur, alaturi de schema coloristica despre care vorbeam, singurul “update” apare sub forma unei embleme montate pe rezervor cu inscriptia “30 Years of Performance”.

Toate aceste celebrari, cu prezentare de modele in serii limitate comemorative sunt axate pe momentul 1985, cand a aparut GSX-R 750, vazuta ca motocicleta care a stabilit cadrul de aluminiu si motorul in patru cilindri, care a oferit reteta standard pentru cele mai multe dintre modelele sport-bikes ce vor fi aparut de atunci (sigur, pentru cei mai rigurosi, inca din 1984 Suzuki de 400cc, numit simplu GSX-R, a fost primul model efectiv, insa restrans doar la piata japoneza).

2016 Suzuki GSX-R 1000 Commemorative Edition prezentata la Indianapolis, nimic nou sub soare - Sachsenring

Inapoi in prezent, exista foarte multe indicii care indica faptul ca 2016 nu va aduce aproape nimic nou modelului GSX-R 1000, din care cele mai de incredere sunt documentatiile depuse deja la autoritatile de mediu EPA si CARB, ce arata minore si deloc importante update-uri. De altfel, nu e o informatie care sa ne surprinda, avand in vedere faptul ca Suzuki ramane cel mai traditionalist constructor dintre cei 4 mari japonezi si care nu intentioneaza sa modifice o reteta inca de succes.

Cu toate acestea, exista zvonuri solide potrivit carora Suzuki s-ar folosi de varianta 30th Anniversary ca rampa de lansare pentru un nou “Gixxer”, mai cu seama ca in acest an japonezii s-au reintors in MotoGP cu al lor GSX-RR.

2016 Suzuki GSX-R 1000 Commemorative Edition prezentata la Indianapolis, nimic nou sub soare - MotoGP

Numai ca sintetizand cele doua zvonuri, se pare ca cel mai devreme in lineup-ul 2017 vom vedea un nou model, adica undeva cam peste un an, pana atunci Suzuki multumindu-se cu formidabila masinarie din prezent, performanta si la un pret care scurtcircuiteaza efectiv concurenta. Totusi, chiar si asa, nevoia de adaptari tehnologice moderne incepe deja sa se faca simtita si speram ca producatorul din Yoshimura sa fie pe deplin constient de acest aspect.