2016 Isle of Man TT (Tourist Trophy) - prezentarea evenimentului

2016 Isle of Man TT (Tourist Trophy) - prezentarea evenimentului

31.05.2016
Aceasta insula magica din Marea Irlandei gazduieste timp de doua saptamani captivante o multime de evenimente, care culmineaza cu celebrele curse de motociclete care vor debuta in 4 iunie.

Fiecare tur TT acopera aproape 38 de mile (mai exact, 37,5 mile) cu 220 de viraje, toate gardate de ziduri de piatra, case, dube cu burgeri, oi si bineinteles, inimosii spectatori catarati pe ziduri, garduri vii sau stand pe borduri.

2016 Isle of Man TT (Tourist Trophy) - prezentarea evenimentului - BMW

Anul trecut s-a pus problema foarte serios daca s-a atins viteza maxima sau a fost pe aproape, pe un tur TT. Aparent, nu. John McGuinness la cei ai sai 43 de ani, intr-o banuita scadere de forma, a stabilit in a sasea si ultima tura din cadrul Senior TT noul record de viteza medie, de 213,5 km/h si un timp de 17,03 minute. Dar fiecare pilot din top 10 a fost peste limita de 130 mph, iar Bruce Anstey, Guy Martin, Michael Dunlop si Steve Hillier au depasit 132 mph. Oare in 2016 se va scoate un timp record sub 17 minute? In conditii ideale si cu o viteza medie de peste 133 mph e foarte posibil.

In timp ce in MotoGP inseamna o competitie cu foarte multi bani si mize foarte mari, in cazul Isle of Man TT lucrurile stau altfel, imbinandu-se traditia, pasiunea si cu provocarea, in doze foarte mari, altfel. Regulile sunt destul de permisive. In MotoGP asistam la adevarate soap-opera cu transferuri surpriza (sau nu) de la o echipa la alta, aproape musai la finalul fiecarui calup de cate doua sezoane contractuale. In cazul TT lucrurile se schimba de la o zi la alta, fara sa surprinda pe nimeni. Un sentiment neplacut fata de o cursa, o intelegere in pub, seara, cu o echipa rivala, pot determina o schimbare de echipa rapida. 

2016 Isle of Man TT (Tourist Trophy) - prezentarea evenimentului - 2015

Si nu numai intrigile vor fi in centrul atentiei in acest an, ci si cateva aparitii insolite. 

2016 Isle of Man TT (Tourist Trophy) - prezentarea evenimentului - 2016

Daca nu era suficienta o racheta cu motor V4 derivata din MotoGP, Ian Lougher va alerga pe Sutter MMX 500cc in doi timpi. Doar sunetul pe care-l scoate la peste 175 mph e menit sa infioare asistenta.

2016 Isle of Man TT (Tourist Trophy) - prezentarea evenimentului - Victory

In cursa electricelor, Victory promite un model, Victory RR, superior din toate punctele de vedere celui de anul trecut, cu care a obtinut locurile 3 si 4, promitandu-le celor de la Shinden San / Team Mugen o cursa memorabila.

In privinta participarii, 2016 se spune ca va fi un an foarte interesant, chiar de cumpana. Un val de noi-veniti vor incerca sa debuteze si sa lase o buna impresie, constituind viitoarea baza de piloti “specializati” pe cursa Isle of Man TT. Guy Martin, de exemplu, nu va fi prezent in acest an pe insula Man si orientarile sale din ultima vreme lasa putine sperante ca va mai reveni aici in viitor, in cursa.

2016 Isle of Man TT (Tourist Trophy) - prezentarea evenimentului - TT

Din nefericire, doi dintre cei mai promitatori piloti care urmau sa debuteze in aceasta editie la TT au suferit accidente mortale. Castigatorul Manx Grand Prix Senior in 2015, Malachi Mitchell-Thomas (20 ani) si-a pierdut viata intr-un accident in North West 200 in urma cu cateva saptamani. De asemenea, castigatorul Junior Manx Grand Prix, Billy Redmaybe a murit intr-un alt accident, pe circuitul Scarborough’s Oliver’s Mount, in aprilie.

Totusi, in ciuda acestor pierderi teribile, Isle of Man TT reprezinta un magnet pentru noii piloti. Fostul pilot italian WSB Alex Polita sau britanicul prezent si in British Supersport Ben Wilson, dar si Barry Furber, Paul Smyth si Rob Livesey, amatori proaspat veniti din Manx Grand Prix se vor numara printre concurentii din acest an.

2016 Isle of Man TT (Tourist Trophy) - prezentarea evenimentului - Sutter

Alaturi de ei vor fi prezenti si nume deja consacrate in ultimii ani de TT. Pilotul de 26 de ani James Hillier, castigator al Newcomers Trophy in 2008, castigator al Lightweight TT in 2013 si al cincilea vitezist in istoria TT cu 131 mph, Lee Johnston, tot de 26 de ani, debutant in 2012 si care a prins primul sau podium in TT in cursa Superstock in 2015, irlandezul castigator al Supersport Road Race Champion si castigator anul trecut in Newcomers Trophy Derek McGee, americanii Brandon Cretu si Mark Miller cu ani de experienta in spate se numara printre cei care vor sa faca anul acesta o figura frumoasa.

In 2015 aproximativ 43.000 de oameni au vizitat Isle of Man pe durata Tourist Trophy, timp de doua saptamani, generand aproximativ 40 de milioane de dolari pentru economia locala a insulei, o suma destul de impresionanta, care insa se cere si mai marita, daca se vrea ca TT sa ajunga la o sarbatoare bicentenara.

2016 Isle of Man TT (Tourist Trophy) - prezentarea evenimentului - 2015

Acum doi ani, organizatorii cursei IoM au comandat un studiu de determinare a fezabilitatii schimbarii competitiei intr-una globala, Isle of Man TT World Series. Nu s-a intamplat nimic de atunci, nici macar nu s-au publicat rezultatele studiului, insa oricum TT a crescut si a evoluat simtitor de atunci. Guvernul Insulei Man promoveaza si sustine TT inca de la inceput, din 1907, insa e foarte clar ca nu poate amortiza de unul singur costurile, riscurile si implicarea necesare.

La inceputul acestui an, Vision Nine, o companie de promovare sportiva si unul dintre sponsorii IoM TT, a fost angajata sa analizeze si managerizeze aspectele comerciale ale TT incepand din 2017. Aceasta companie are o serie de planuri ambitioase de a investi in eveniment si a atrage mii de noi vizitatori, in timp ce urmareste atragerea inclusiv media prin televizari si atragerea unor importanti sponsori. Probabil ca demersurile Vision Nine se vor lovi de traditionalismul si conservatorismul care caracterizeaza acest eveniment, insa in joc este insasi existenta acestuia, intr-un secol in care totul costa si costa din ce in ce mai mult.

2016 Isle of Man TT (Tourist Trophy) - prezentarea evenimentului - TT

Practic, evenimentul 2016 Isle of Man Tourist Trophy a debutat inca de sambata, 28 mai, insa aceasta saptamana va fi dedicata calificarilor. Incepand din data de 4 iunie, vor avea loc zilnic antrenamente, alternand cu cursele, la toate categoriile. Cursele propriu-zise vor incepe tot de sambata 4 iunie, dupa urmatorul program:

Sambata 4 iunie:

RST Superbike TT Race (6 Laps)

Sure Sidecar TT Race 1 (3 Laps)

Luni 6 iunie:

Monster Energy Supersport TT Race 1 (4 Laps)

RL360º Quantum Superstock TT Race (4 Laps)

Miercuri 8 iunie:

Monster Energy Supersport TT Race 2 (4 Laps)

Bennetts Lightweight TT Race (4 Laps)

SES TT Zero Race (1 Lap)

Vineri 10 iunie:

Sure Sidecar TT Race 2 (3 Laps)

PokerStars Senior TT Race (6 Laps)

Pe parcursul competitiei va vom oferi informatii si stiri despre piloti, echipe, curse si orice alte evenimente importante si interesante.